Όταν δείτε το σκυλάκι σας να μην αισθάνεται καλά και να κάνει εμετό ή να έχει διάρροια, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το πάτε στον κτηνίατρο να το εξετάσει. Εάν δει ο κτηνίατρος πως δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα στην υγεία του σκύλου σας, τότε το πιθανότερο είναι να έχει απλά βαρυστομαχιάσει ή να τον έχει πειράξει λίγο το στομαχάκι του και να χρειάζεται μια μικρή δίαιτα για να επανέλθει στα φυσιολογικά του.
Παρακάτω, σας έχω – όχι μία αλλά τέσσερις συνταγές – για την αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών του σκύλου σας. Στην περίπτωση δηλαδή που παρατηρήσετε τον σκύλο σας να έχει μια μικρή αδιαθεσία με εμετό, διάρροια ή αέρια.
Προσοχή! Επαναλαμβάνουμε! Αφού πρώτα έχετε επισκεφτεί τον κτηνίατρο κι έχει αποκλείσει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας!
Τα σκυλιά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, τα οποία πάσχουν από αλλεργίες, έχουν διαβήτη, προβλήματα με νεφρά ή άλλα όργανα ή είναι ηλικιωμένα με ευαίσθητα στομάχια, θα χρειαστούν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους κι εκεί θα χρειαστεί, αν το δικό σας σκυλάκι ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες, να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να τον ρωτήσετε αν κάνει να φάει το σκυλάκι σας μία από τις παρακάτω συνταγές.
Οι παρακάτω συνταγές είναι για τα σκυλάκια που χαίρουν άκρας υγείας, απλά έχουν μία από αυτές τις στομαχικές διαταραχές γιατί έφαγαν κάτι βαρύ ή πολύ.
Οι συγκεκριμένες συνταγές θα τον προφυλάξουν από τον κίνδυνο της αφυδάτωσης και θα τον βοηθήσουν να αναρρώσει γρηγορότερα.
1.Το κλασικό γεύμα Κοτόπουλο με Ρύζι.
Η κλασική συνταγή της γιαγιάς, θα λέγαμε. Είναι η ιδανικότερη συνταγή για να καλυτερέψει το στομάχι του σκύλου σας. Γι’ αυτό και την προτείνουν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, κτηνίατροι σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η συνταγή είναι απλή. Απλά, βράζετε στήθος κοτόπουλο μαζί με ρύζι. Σκέτο. Χωρίς να προσθέσετε τίποτα άλλο μέσα στο φαγητό του. Κατά την διάρκεια της μέρας, αποφύγετε να του δώσετε οτιδήποτε άλλο, τροφές, σνακ, λιχουδιές, κόκαλα, εκτός από το φαγητό του που θα του έχετε φτιάξει. Το κοτόπουλο με το ρύζι.
Θέλει προσοχή στις μερίδες. Δεν θα του γεμίσετε το μπολ όπως συνηθίζετε. Θα πρέπει να τον ταΐσετε με πολύ μικρές ποσότητες φαγητού και πολύ συχνές καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας. Αντί δηλαδή να του δώσετε δύο ή τρεις φορές την ημέρα φαγητό, θα του δώσετε πέντε φορές. Φροντίστε η ποσότητα να είναι το πολύ η μισή από αυτή που του βάζετε στο μπολ σε κάθε μερίδα.
Αυτό θα το διατηρήσετε για 2 με 3 μέρες. Από την δεύτερη μέρα μπορείτε να αυξάνετε συστηματικά κι από λίγο την ποσότητα της μερίδας. Μέχρι να φτάσετε να του δώσετε κανονικά την μερίδα που του αναλογεί.
Προσέξτε! Εάν η αδιαθεσία του συνεχιστεί μετά τις 3 μέρες, πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο. Μην συνεχίσετε να του κάνετε την δίαιτα για παραπάνω από τρεις μέρες!
2. Πουρές κολοκύθας με γιαούρτι.
Για τις ήπιες στομαχικές διαταραχές στα σκυλιά όπως αέρια ή μαλακά κόπρανα και για τους σκύλους που δεν τρώνε σιτηρά, μια καλή συνταγή για την ήπια αδιαθεσία τους είναι ο πουρές κολοκύθας με γιαούρτι.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ 1/4 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας (φρέσκια κολοκύθα, όχι κονσέρβα) με 2-3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι.
Αντικαταστήστε το γεύμα του την πρώτη μέρα με αυτή την συνταγή. Δύο τρεις φορές ταίστε τον σκύλο σας μόνο με αυτή την δίαιτα. Την επόμενη μέρα προσθέστε σιγά σιγά λίγο λίγο από το δικό του φαγητό μέσα στην συνταγή αυτή και την τρίτη μέρα επαναφέρετε το δικό του φαγητό κανονικά.
Κι εδώ όμως, αν παρατηρήσετε πως τα συμπτώματα της αδιαθεσίας του συνεχίζονται τότε πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο.
3. Κοτόσουπα.
Η γνωστή συνταγή που ακολουθούν στην διατροφή τους οι άνθρωποι όταν δεν αισθάνονται καλά, κάνει και για τους σκύλους. Με την διαφορά πως δεν προσθέτουμε αλάτι και μπαχαρικά.
Βράζετε στήθος κοτόπουλο κι όταν βράσει προσθέτετε το ρύζι και μια πατάτα. Μόλις γίνουν όλα, φροντίζετε να έχει διατηρηθεί ο ζωμός για να είναι σούπα κι όχι στέρεη τροφή.
Μπορείτε να τα περάσετε μετά όλα στο multi για να είναι ψιλοκομμένα ή να τα κάνετε πουρέ και να γίνει σούπα βελουτέ. Το ιδανικότερο είναι να το αφήσετε ως έχει γιατί το σκυλάκι σας έχει ανάγκη από υγρά για να διατηρηθεί ενυδατωμένο και να αποφύγει την αφυδάτωση.
Το σερβίρετε όπως την προηγούμενη συνταγή. Την πρώτη μέρα μόνο αυτό και την δεύτερη ξεκινάτε σιγά σιγά να προσθέτετε μέσα και το δικό του φαγητό.
Διαβάστε μια Συνταγή κοτόσουπας για τις στομαχικές διαταραχές του σκύλου σας.
Και πάλι, αν η αδιαθεσία επιμένει και μετά τις τρεις μέρες, πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο!
4. Ζωμός από κόκαλα.
Ο ζωμός από κόκαλα είναι καταπληκτικός για να ταΐζετε το σκυλί σας σε τακτική βάση, καθώς είναι ιδανικός για υγιείς αρθρώσεις και βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επίσης, βοηθά το σκυλί όταν αισθάνεται άρρωστο γιατί το κρατά ενυδατωμένο και προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς περαιτέρω αναστάτωση στο στομάχι.
Ένας γρήγορος τρόπος για να φτιάξετε ζωμό από κόκαλα είναι ο εξής:
Βάλτε σε μια κατσαρόλα οστά μυελού και οστά που έχουν πολλές αρθρώσεις, όπως πόδια κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Καλύψτε τα οστά με νερό μέχρι να βυθιστούν. Να τα καλύψει δηλαδή το νερό. Προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού (προτιμότερο το μηλόξιδο). Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20-24 ώρες. Στη συνέχεια, αφαιρέστε όλα τα οστά, φροντίζοντας να μην δώσετε στον σκύλο σας ούτε ένα μικρό κοκαλάκι γιατί τα μαγειρεμένα κόκαλα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το στομάχι ενός σκύλου. Πόσο μάλλον όταν έχουν παραβράσει και γίνονται θρύμματα εύκολα.
Τοποθετήστε τον ζωμό σε ένα δοχείο στο ψυγείο και αφήστε το να κρυώσει για 2-3 ώρες. Με ένα μεγάλο κουτάλι, αφαιρέστε το στρώμα λίπους που σκληραίνει στην κορυφή. Ο υπόλοιπος ζωμός που μοιάζει με ζελέ μπορεί να τοποθετηθεί σε μικρότερα δοχεία για αποθήκευση. Αυτά μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για 3 ημέρες.
Σερβίρετε στο σκυλί σας σε μικρές μερίδες την πρώτη ημέρα. Μόνο ζωμό. Καθώς τα συμπτώματα του προβλήματος στο στομάχι υποχωρούν, προσθέστε πιο τακτικό φαγητό τις επόμενες 2-3 ημέρες έως ότου ο σκύλος σας επιστρέψει στα κανονικά του γεύματα με το δικό του φαγητό. Από την δεύτερη μέρα φροντίζετε να προσθέτετε σιγά σιγά και το δικό του φαγητό ανακατεμένο με τον ζωμό.
Για την καλή υγεία του σκύλου σας, φροντίστε να δίνετε συχνά μαζί με το φαγητό του ζωμό οστών γιατί είναι μια σούπερ τροφή! Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε Τι προσφέρει ο ζωμός από κόκαλα και πώς θα τον φτιάξετε.
Κι αν θέλετε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο παρασκευής κολλαγόνου (γιατί γι’ αυτό πρόκειται, για παρασκευή κολλαγόνου), διαβάστε το άρθρο Πώς να φτιάξετε ζωμό από κόκαλα (κολλαγόνο)